Wednesday 7 March 2018

Advanced Aerial Threat Identification Program (AATIP) and interview with the former director, Luis Elizondo.


"This is an exclusive interview of Luis Elizondo, the former head of a secret Pentagon project to investigate UFOs. The project was called the Advanced Aerial Threat Identification Program (AATIP). An article on Dec. 16, 2017 in the New York Times revealing the program made worldwide headlines. Thus far, short media interviews are all Elizondo has participated in. In this exclusive interview, Elizondo answers questions from UFO Congress social media followers and friends".


Artikeln i New York Times från 16/12 2017 som avslöjade existensen av AATIP


Mannen som blir intervjuad i videoklippet ovan (längd 35:55 min) heter Luis Elizondo. Han var ledaren för ett hemligt program inom det amerikanska försvarsdepartmentet - Department of Defence (DoD) -  med syftet att studera UFO-fenomenet, eller UAP (Unidentified Aerial Phenomena). Programmet hade (har?) namnet "Advanced Aerial Threat Identification Program" (AATIP), och finansieringen av programmet startade runt 2007 och slutade runt 2012. 

Men enligt Luis Elizondo, som idag inte längre arbetar i AATIP eller inom DoD, så var det endast finansieringen som avslutades 2012. Själva programmet är fortfarande operativt, enligt Elizondo.

Elizondo arbetar idag som säkerhetschef för global säkerhet och specialprogram för det privata initiativet "To The Stars Academy of Arts & Science" (TTSA). "To The Stars Academy..." är en hel artikel och historia i sig själv.

En av de osannolika, eller otippade, grundarna av detta oerhört ambitiösa initiativet TTSA, är den före detta sångaren i rock/pop-bandet Blink 182, Tom DeLonge. Hade det inte varit för DeLonges kompanjoners bakgrunder och meriter, så hade jag inte tagit TTSA på särskilt stort allvar. Du kan kolla in vilka DeLonges kompanjoner är, deras bakgrund och meriter och vad TTSA handlar om här:

https://dpo.tothestarsacademy.com/

Den 16 december 2017 kunde man läsa en artikel (den första av två om AATIP) i New York Times (NYT) som avslöjade ett hemligt UFO programmet inom DoD, det vill säga, AATIP. Du kan läsa den första NYT-artikeln om AATIP här:

https://www.nytimes.com/2017/12/16/us/politics/pentagon-program-ufo-harry-reid.html

En mer upplysande artikel, enligt mig, om AATIP och med uttalanden från Luis Elizondo, publicerades i stort sett samtidigt som NYT:s första artikel av PoliticoMagazine.  Jag rekommenderar besökaren att läsa även artikeln i Politico:

https://www.politico.com/magazine/story/2017/12/16/pentagon-ufo-search-harry-reid-216111

Nedan citeras några utdrag och uttalanden av Luis Elizondo från den länkande artikeln i Politico:

"We tried to work within the system," Elizondo told POLITICO in a recent interview. "We were trying to take the voodoo out of voodoo science."

He described scores of unexplained sightings by Navy pilots and other observers of aircraft with capabilities far beyond what is currently considered aerodynamically possible. The sightings, Elizondo told POLITICO, were often reported in the vicinity of nuclear facilities, either ships at sea or power plants. "We had never seen anything like it".

But, in his view military leadership did not appear alarmed by the potential threat. "If a Russian 'Bear' bomber comes in near California, it is all over the news," he said. "These are coming in the skies over our facilities. Nothing but crickets."

Tillbaka till den första artikeln om AATIP i NYT (från den 16/12 2017).
Inom ufo-kulturen, eller cirkusen, mottogs artikeln med mycket blandande reaktioner med allt ifrån hybris "äntligen kommer presidenten att avslöja sanningen om UFO-fenomenet!", till de mest konspiratoriska teorierna om "vem som egentligen ligger bakom avslöjandet och/eller programmet", osv. 

Framför allt är det videoklippen av UFOn filmade av kameror på amerikanska jaktflygplan som orsakade mest debatt bland trovärdiga UFO-undersökare, amatörtyckare, sunda skeptiker och förstås ljudligast från osunda skeptiker ("debunkers") av UFO-fenomenet. De videoklippen finns också att se i den första NYT-artikeln om AATIP.

I intervjun ovan med Luis Elizondo ställs vissa av de frågor som uppkom i ufo-kulturen i samband med avslöjandet av det hemliga Pentagon-programmet i den första NYT-artikeln och om de omdiskuterade videoklippen på UFOs/UAP. Luis Elizondo ger i video-intervjun, enligt min uppfattning, trovärdiga och raka svar på de frågorna. 

Som i många andra fall och debatter, skrev Richard Dolan en sansad och nyanserad artikel med några relevanta frågor om främst innehållet i den första artikeln i New York Times från den 16/12 2017.
Du kan läsa Richard Dolans reflektioner kring innehållet i NYT-artikeln här:


Jag får hålla med Dolans uppfattning om att avslöjandet av det hemliga UFO-programmet inom Pentagon/DoD i NYT-artikel inte handlade om "disclosure" från ett officiellt håll, dvs., från den amerikanska försvarsmakten eller presidenten. Luis Elizondo som var ledare för AATIP  arbetade inte längre i programmet eller för Pentagon/DoD när han började ge intervjuer om sin roll i UFO-programmet.

Och precis som Richard Dolan frågar jag mig: varför är det ingen som verkar lägga märke till och ställa frågor om passagen i den första NYT-artikeln som säger att AATIP ska ha fysiska föremål och lämningar från en del UFOn? Och att dessa fysiska föremål - möjligen slutgiltiga evidens för att UFO-fenomenet är (till viss del) utomjordiskt? - ska finnas förvarade i olika anläggningar i och runt Las Vegas-området? 

Men jag kan inte låta bli att tänka att artiklarna om AATIP i NYT trots allt är ett slags uttryck av personer eller grupper som har långt högre positioner och inflytande i UFO-frågan än vad Luis Elizondo hade i AATIP och inom det amerikanska försvarsdepartmentet? 

Jag vet inte riktigt vad det uttrycket kan betyda, eller vad det kan innebära för UFO-fenomenet framöver. Men jag kan inte låta bli att känna en försiktig optimism över att NYT-artikeln från den 16/12 2017 kan innebära att UFO-fenomenet får ett större erkännande än tidigare av att vara ett ämne som är värt att ta på större allvar än vad som har gjorts hittills av politiker, media och allmänheten. Och inte minst av forskarvärlden, den akademiska sfären.

Märk väl; det finns många och starka belägg som visar att militär och underrättelsetjänst inte endast i USA har tagit UFO-fenomenet på största allvar - inofficiellt -  och bakom stängda dörrar har spenderat tid och pengar på att försöka förstå UFO-fenomenet. Samma belägg visar att de olika motiven till att undanhålla deras intresse för och oro över UFO-fenomenet för allmänhet, politiker och media, är en komplicerad blandning av befogade och obefogade skäl.

Intervjun med Luis Elizondo.


Intervjun med Luis Elizondo är högst intressant. Han ger intrycket av att vara en trovärdig, ärlig och klok person. I videoklippet svarar han på frågor från deltagare i någon slags internationell UFO-kongress. Intervjun är arrangerad av "To The Stars Academy of The Arts & Science." Det vill säga, Elizondos nuvarande arbetsgivare.

De flesta frågorna är genomtänkta, samtidigt som Luis Elizondo ger intrycket av att vara generös med sina svar och av att vara genuint intresserad av att ge så utförliga och ärliga svar han kan och får uttrycka offentligt (även om han inte längre arbetar för den amerikanska försvarsmakten har han restriktioner på vilken typ av och omfattningen på information han är lagligt tillåten att dela med sig av som privatperson).

Särskilt intressant och glädjande är att höra på vad Luis Elizondo säger mellan 12:30 minuter in i videoklippet fram till 13:55 minuter, och 17:55 minuter in i videoklippet fram till cirka 19:45 minuter. 

Min uppfattning är att Elizondo i hela intervjun ger kloka och ärliga svar på vad vi (eller den amerikanska försvarsmakten) i nuläget vet och inte vet om UFO-fenomenet, och därmed vad vi kan eller inte kan säga om UFO-fenomenet utifrån vad data och fakta säger. När vi påstår saker om UFO-fenomenet som går utanför ramarna för vad data och fakta visar, så spekulerar vi. Vi måste för att öka fenomenets, ämnets status vara mycket noggranna och stringenta med att skilja fakta från spekulation.

I intervjun svarar Elizondo på många olika frågor om UFO-fenomenet, om hans roll i AATIP , om vad han och hans medarbetares uppdrag var i AATIP, om de så omdiskuterade videoklippen (i synnerhet klippet som kallas "the GIMBAL video"), m m.

Allt det där är intressant, tankeväckande och fascinerade att lyssna på, men för mig var Elizondos svar på främst två frågor, höjdpunkterna i hela intervjun. De två frågorna är formulerade på andra sätt i videoklippet, så följande är sättet jag hade formulerat frågorna om jag hade haft Elizondo framför mig:
  • I dagsläget, vad visar AATIPs data om vad vi vet eller inte vet om UFO-fenomenet?
  • Vad anser du (Luis Elizondo), och utifrån vad AATIPs data visar i dagsläget, att vi med en hög sannolikhet kan säga eller inte om UFO-fenomenet och som inte kan räknas som spekulation, flum eller konspiratoriskt?

Vill du veta Luis Elizondos svar på de två frågorna, så räcker det att du lyssnar på partierna i intervjun som börjar 12:30 minuter samt 17:55 minuter in i videoklippet ovan.

Elizondos svar på de två frågorna lämnar ett väldigt litet utrymme för missförstånd och misstolkningar. Med andra ord, kristallklara svar (så kristallklara de kan bli med tanke på att Elizondo fortfarande har "munkavel"från Pentagon/Dod kring specificiteten på informationen han är tillåten att dela).

Min rekommendation till läsaren är dock att börja med att läsa NYT-artikeln och/eller artiklen av Politico om AATIP för att få en kontext till vad som behandlas i video-intervjun med Elizondo.

Håll till godo och ha det gott!

Janne







No comments: