Sunday 1 April 2018

One of Swedens most well documented UFO-cases. And a little about prof John E Mack.


Under några veckor våren 1974, i synnerhet under en helg i mars 1974, inträffade märkliga händelser i Vallentuna. Dessa veckor och denna helg kom att bli en av Sveriges mest välkända och väldokumenterade UFO-händelse. Både civila och militära vittnen lämnade in rapporter om UFOn och andra underliga fenomen relaterade till dessa UFOn. UFO-händelsen, eller händelserna, i Vallentuna våren 1974, är fortfarande olöst.

Länken längst ner på sidan leder till en engelskspråkig artikel om UFO-händelsen i Vallentuna, 1974. I artikeln finns det länkar som leder till svenska nyhetsartiklar och blogginlägg som beskriver hela eller delar av ett av Sveriges mest väldokumenterade och fortfarande olösta UFO-fall. 

Den engelskspråkiga artikeln, vars inledning citeras nedan, fokuserar främst på de två händelser som sticker ut mest av alla de händelser som inträffade i Vallentuna våren 1974. En av dessa händelser är ett så kallat "bortförande"-fall (på engelska "abduction"). Det handlar om en man som under hypnos av sin läkare börjar minnas vad som hände honom under en av dessa märkliga dagar av mycket UFO-aktivitet i Vallentuna, 1974. 

På ett generellt sätt så visar de så kallade "bortförande"-fallen ett av UFO-ämnets stora problem; subjektiva upplevelser kontra objektiva evidens. Idag finns det hundratusentals dokumenterade fall av bortförande, det vill säga, fall där personer påstår sig ha blivit tagna av - bortförda av -  utomjordingar. 

Oavsett om man tror på UFO-fenomenet eller inte, eller på bortförande-fenomenet eller inte, så är det svårt att bortse från de samstämmiga uppgifter som bortförda personers beskrivningar uppvisar både i helhet och i specifika detaljer, samt att det handlar om personer från olika delar av världen, olika kulturer, olika utbildningsbakgrunder, osv. 

I synnerhet är denna samstämmighet, eller överensstämmelse, i personernas subjektiva upplevelse och beskrivningar av sina respektive bortförande, anmärkningsvärd om vi tänker på alla de tiotusentals dokumenterade fall av bortförande som registrerades före datorns och internets intåg i människors vardag och hem. 

Idag skulle det vara betydligt lättare att skapa en falsk historia om att ha blivit bortförd på grund av all den information om bortförande-fall som finns i både bokform och ute på internet. 

Så bortförande-fallen är intressanta oavsett om de beskriver faktiska händelser eller inte. Hur kan hundratusentals personer som inte känner varandra, aldrig har kommunicerat med varandra och som bor i vitt skilda delar av världen, beskriva upplevelser som nästan är identiska i helhet och i detaljer?

Nu ska besökaren veta att många av dessa så kallade bortförande-fall har visats sig vara påhittade historier  av personer som troligtvis har sökt uppmärksamhet och/eller har försökt att tjäna pengar på sina uppdiktade bortföranden av utomjordingar. 

Samtidigt är dessa påhittade och uppdiktade historier av bortförande i minoritet. 

Vad som än är orsaken till människors upplevelser och beskrivningar av bortförande, så står det klart att en övervägande del av dessa människor är övertygade om att deras upplevelser och minnen av att ha blivit bortförda är äkta. De hittar inte medvetet på sina historier, de flesta vill inte gå ut offentligt med sina upplevelser eftersom de själva är väl medvetna om hur bisarra deras upplevelser är, och vilken stigmatisering det skulle innebära för dem att vara öppna med sina upplevelser av bortförande.

En mycket modig psykiatriker och professor på Harvard Medical School, John E Mack, tog dessa människor och deras upplevelser av att ha blivit bortförda på allvar och försökte med vetenskapliga metoder närma sig sanningen om vad dessa upplevelser och minnen av bortförande kunde bero på. Handlade upplevelserna och minnena om utomjordingar eller kunde dessa upplevelser och minnen av bortförande avslöja något okänt om människans medvetande och/eller om vår verklighet/värld? 

Följande länkar leder till mer information om John E Mack och hans arbete med människors upplevelser och minnen av bortförande:





Men tillbaka till UFO-händelserna i Vallentuna, 1974. Nedan finns alltså inledningen till den engelskspråkiga artikeln om händelserna i Vallentuna, och under citatet hittas länken som leder till artikeln ifråga. 

In March 1974 in Vallentuna, a suburb to the north of Stockholm, a total of thirty-one people would contribute to over seventy reports of bizarre UFO sightings. And that is just the ones that made it to the authority’s attention. Along with the strange sightings was widespread interference with television sets in the region, suggesting some kind of electrical or radio interference.
Furthermore, at least one abduction account is on record during the weekend in question and remains one of Sweden’s better-known cases. Sightings would continue for up to eighteen months following the initial weekend of activity. Swedish authorities would take them so seriously they would assign a fifty-strong unit from the Home Guard to monitor the area. Even they would go on to report bizarre and strange events.
Of the many accounts from that first wild weekend in Sweden in March 1974, however, two particular incidents would stand out.

https://www.ufoinsight.com/the-still-unsolved-1974-vallentuna-ufo-episode/


Håll till godo och ha det gott (och nej, detta är inte aprilskämt)!

Janne

No comments: